A webtárhely szolgáltatás (angolul shared web hosting service) egy olyan internetes szolgáltatás, ahol egy kiszolgáló szerver (webszerver) erőforrásait több felhasználó között osztják el. Minden felhasználó egy, a rendszer által dedikált tárhelyet foglal el, aminek nyilvános tartalma egyedi domain néven érhető el.

Weboldalakat költséghatékonyan lehet bérelt webtárhelyen üzemeltetni. A webtárhely szolgáltatásnak általában tartalmaznia kell egy adminisztrációs felületet a nagyszámú felhasználó hatékony kezeléséhez. A webtárhely szolgáltatáshoz további szolgáltatások is járnak: e-mail postafiók szolgáltatás POP3 és IMAP, a kimenő levelezés biztosításához SMTP szerver, a domainnevek kiszolgálásához és kezeléséhez DNS adminisztráció szolgáltatás. A webtárhely szolgáltatás tipikusan web alapú adminisztrációs felületet biztosít a felhasználók számára. A webtárhely szolgáltatók rendszerint az egyes szolgáltatásokat fizikailag elkülönített kiszolgáló rendszereken oldják meg, az ügyfélkiszolgáló, az adminisztrációs rendszer, a levelező kiszolgáló, az adatbázis szerver, a webszerver fizikailag elkülönített kiszolgálókon működik.

A szolgáltatók a tárhelyeiket legtöbbször Linux, vagy Microsoft Windows platformon kínálják. Az egyes operációs rendszerekre épített szolgáltatások lényegében meghatározzák a felhasználó által elérhető technológiák csoportját is. Windows alapú webtárhely esetén a felhasználó választhat ASP.NET és Microsoft SQL Server-t, de használhatja akár az ingyenes PHP és MySQL Server támogatást is. Számos webtárhely szolgáltató van világszerte, ami a felhasználók számára előnyös árversenyt eredményez. Egy általános célú weboldalt kellően alacsony áron el lehet helyezni az interneten földrajzi helytől függetlenül.

Amint megérett bennünk az elhatározás a neten való megjelenéshez, úgy számba vehetjük a lehetőségeinket. Vannak fizetős tárhely szolgáltatók, és vannak ingyenes tárhely szolgáltatók. Mind a kettőnek megvannak az előnyei és a hátrányai is. 

A fizetős tárhely szolgáltató előnye, hogy saját domain néven jelenhetünk meg, jelentős méretű tárhelyet kapunk, és jelentős havi adatforgalmat, ami sok esetben korlátlan adatforgalmat jelent, valamint gyakorlatilag 100 %-os rendelkezésre állást biztosítanak. Általában biztosítanak még kényelmi szolgáltatásokat, úgymint saját domain névre levelezési lehetőséget, autóinstallert (erről majd később írok pár sort), control panel szolgáltatást, és még rengeteg más egyebet is. Hátránya viszont, hogy ezért nekünk havonta fizetnünk kell. Néha nem is keveset. Szolgáltató és szolgáltató árképzése és árfekvése között nagy a szórás, árakat nem írnék. Azt mindenki találhat maga is eleget, ha egy kicsit utánaolvas a témának. Ide teszem egy fizetős tárhely szolgáltató elérhetőségét, ahol tárhely igénylés esetén ingyen kapunk domain nevet egy évre.

Olcsó, de megfelelő webtárhelyet találni nem egyszerű feladat: el kell olvasni a tárhelyről írt véleményeket (pl. ezen az oldalon), további információt keresni a keresőoldalak segítségével, megnézni mióta foglalkoznak ezzel a tevékenységgel, mennyi ügyfelük van, kik a fő referenciáik és mekkora a látogatottságuk.
Van-e technikai segítség szolgáltatásuk és az milyen időben, milyen módon érhető el. Meg kell nézni, hogy az általuk nyújtott segítség megfelelő színvonalú-e a számunkra. Nem várhatjuk el, hogy a legjobb és leggyorsabb segítséget kapjuk a nap bármelyik időszakában, bármilyen ügyes-bajos kis dolgunkkal kapcsolatosan, ha havonta még 1000 forintot sem fizetünk. Az ilyen szolgáltatók hamarosan tönkremennének, mivel a szakképzett technikai ügyfélszolgálat igen költséges jellemzője az üzletnek.
A nagyobb tárhely szolgáltató cégek és a Windows alapú tárhelyszolgáltatások általában drágábbak.
Az olcsó tárhelyek túlkínálják a tárhelyméretet és a sávszélességet, gondolva azt a tényt, hogy sok kezdő honlap tulajdonos nem fogja teljesen kihasználni azokat (legalább is még jó ideig nem). Ez természetes dolog és nem szabad, hogy ilyen okból visszautasítsanak, ha te mégis kihasználod a felkínált méretet és havi forgalmat.
Az olcsó webtárhelyek gyakran nem teljesen maguk irányítják a szervereiket, lehetséges, hogy egy dedikált szervert bérelnek egy másik szolgáltató cégtől, hogy a költségeiket ezzel is alacsonyan tartsák. Így arra kényszerülnek, hogy a fizikai változtatásokat (pl. merevlemez csere), beállításokat másokkal végeztessék el, amely időbe és külön tárgyalásba kerül a harmadik féllel.

Mostanában kínálnak egy vagy több domain nevet is a tárhelyhez, úgymond ingyen, vagyis a domain ára benne van a csomagban. Ügyeljünk rá, hogy az így kapott domainek, valóban a mi nevünkre lesznek-e bejegyezve a regisztrátornál, előfordulhat, hogy a tárhely szolgáltató a saját nevére jegyzi be a domain-t és csak a rendelkezésünkre bocsájtja. Valójában viszont Ő lesz a tulajdonos, amely komoly vitához vezethet a későbbiekben, főleg, ha sikeres lesz a weboldalad, vagy át akarsz menni egy másik tárhelyszolgáltatóhoz.