Domain név

Minden egy jó domain névvel kezdődik.

Milyen szempontok alapján válasszunk magunkban domainnevet? Tekintsünk meg néhány praktikus tippet ezzel kapcsolatban. A megfelelő név kiválasztásakor érdemes fontolóra vennünk, hogy mi az a név, ami pontosan lefedi tevékenységünket, mégis könnyen megjegyezhető, valamint minek a kiválasztása segít minél előrébb kerülnünk a Google találati listáján. Talán a legfontosabb, hogy a domainnév ne legyen túl bonyolult; egyszerűen leírható és kimondható legyen, ez a felhasználók szempontjából egy igen lényeges kritérium. Továbbá előnyös, ha a tartománynévben kulcsszóként jelenik meg tevékenységünk lényege, az ilyen domainekre kétszer annyi ember kattint rá a böngészés során. A kiválasztott név a márka részét fogja képezni, így elemi szempont az egyediség, hogy különbözzön a többi versenytárs elnevezésétől. Azoban nem szabad átesni a ló túloldalára sem, nem tanácsos az eredetiségre törekedni olyan szinten, hogy megjegyezhetetlenné váljon az embereknek. Összességében az a lényeg, hogy a választott tartománynév rövid, egyedi, főtevékenységet tartalmazó, valamint konkrét helyet,területet magába foglaló legyen.

A domain neveket végződésük alapján két nagy csoportját különbözetjük meg: nemzeti domainek és nemzetközi fődomainek. A nemzeti domainek végződései egy-egy ország nevének rövidítéseiből jöttek létre, például: hu.-Magyarország, .sk-Szlovákia, .fr-Franciaország. A nemzetközi főtartománynév, vagy nemzetköziesített tartománynév a legfelső szintű tartományt jelöli, ezek közé sorolandóak például a különböző kereskedelmi tevékenységet jelölő nevek (.com), az egy szervezetet jelölő végződések (.org), vagy az egy hálózatot jelölő domainvégződések (.net).

Domain név regisztrációs szabályzat:

A .hu végződésű domain nevek bejegyzését a magyarországi domainregisztrációs szabályzat értelmében végezzük. A szabályzat teljes terjedelemben az alábbi hivatkozáson olvasható: http://www.domain.hu/domain/szabalyzat/szabalyzat.html

A domain név legalább 2, de maximum 24 karakter hosszú lehet. A név csak a latin abc ékezet nélküli valamint a magyar ékezetes kisbetűkből (a-z), számokból (0-9) és kötőjelből (-) állhat. A domain név elején és végén betű vagy szám kell legyen, és nem tartalmazhat két vagy több kötőjelet közvetlenül egymás után.

A .hu domain név foglalhatóságának az ellenőrzését az alábbi hivatkozáson tudja ellenőrizni:
http://www.domain.hu/domain/szabad-e/

HU domain nevek:

  • .hu domaint igényelhet jogi személy, szervezet, illetve magánszemély is, a bejegyzés időtartama 8 naptári nap, de 1 napon belül feltételesen használható.

COM EU ORG NET INFO BIZ domain nevek:

  • Az .eu .com .net .org .info .biz végződésű nemzetközi domainek szabályzata nem rögzít különösebb megkötést, ha a domain név szabad, bárki regisztrálhatja. A tulajdonos bárki lehet, és a DNS szolgáltatás kapcsán sincs korlátozás, előírás. A bejegyzés időtartama cégünkön keresztül átlagosan 48 óra bizonyos esetekben ez megtörténhet akár 2 órán belül is!

A nemzetközi végződésű domain nevek foglaltságát az alábbi hivatkozáson ellenőrizheti:
https://www.domain.com/

.hu regisztrációs szolgáltatásunk 3900,- forint+áfa díjtól elérhető, mely tartalmazza a domain név 2 éves fenntartását.

A domainnevek, magyarosítottan a tartománynevek fogalmát az emberek rendszeresen keverik a különböző webhelyekkel, weblapokkal, webcímekkel, és egyéb internetes szolgáltatásokkal, melyek az aktuális névvel elérhető számítógépen használhatóak. Ám ezen tartományneveknek és a neveken hozzáférhető szolgáltatásoknak nincsen túl sok köze egymáshoz.

A tartománynevek alapvetően egy számítógép sajátos, specifikus neve a világhálón, mely segít megkülönbözetni az adott gépet a többitől. Ezek csupán csak címkék, megjegyzésük jóval egyszerűbb,mint a bonyolult IP-címeké. A domain lényegében a webkiszolgálók azonosítására megalkotott névtartomány.
Az internethez csatlakozó számítógépek egyedi azonosítóval rendelkeznek, ezek az úgynevezett IP-címek, s ezek szolgálják a különféle eszközök közötti kommunikációt, adatátvitelt, valamint a net tölti be a információközvetítő szupersztráda szerepkörét. A domainneveket meghatározott szerverek tartják nyilván, és az internetes böngészés alkalmával beazonosítják, majd összepárosítják az IP-címmel. Abban az esetben, ha a tartomány mögött webes tartalom (weboldal/honlap) van, a domain tárhelyén lévő nyitóoldalt a weben keresztül a szerver elküldi az interneten böngésző gépre, és így jelenik meg végül a kívánt weboldal a monitoron.
A domainnevek felépítésére egy hierarchikus, rangsorolt rendszer jellemző, tehát az egyes nevek részei alá vannak rendelve más nevek részeinek. A nevek listáját a legalacsonyabb szintű elem kezdi, ami aztán alá van rendelve az utána következő elemnek, azt pedig az azt követőnek, és így folytatódik tovább. A domainhoz tartozó tulajdonos a ranglistában alatta szereplő neveket a saját hatáskörében oszthatja ki.

Domain név regisztráció menete:

Domain név igényléséhez az IT-Nav Hungary által kiadott mindenkori legfrissebb igénylőlapra, és az igénylő kilétét igazoló dokumentumok másolatára van szükség.

1. A letölthető igénylőlapot töltse ki és írja alá.

2. Az igénylőlaphoz csatolja a következő dokumentumokat.

Magánszemély esetén:
  • nyilatkozat a személyi adatok hitelességéről
Cég esetén:
  • nyilvános cégkivonat, aláírási címpéldány másolatok
Magán vállalkozó esetén:
  • vállalkozói igazolvány másolata
Alapítványok, egyesületek, iskolák, önkormányzatok esetén:
  • adószám igazolás (apeh bejelentkező lap is megfelel), alapító okirat vagy cégbírósági bejegyzés másolat, aláírási címpéldány (megfelel a banki  aláírási címpéldány is)
Letölthető dokumentumok:

3. A kitöltött és aláírt dokumentumokat juttassa el részünkre.
Faxon a 36 36 317 998 telefonszámra vagy szkennelve a domain@itnav.hu email címre.

4. Az eredeti domain név igénylőket kérjük postázza el az alábbi címre.
IT-Nav Hungary Kft.
3300 Eger Hatvani kapu tér 8.

Amennyiben domain név bejegyzéssel kapcsolatos szolgáltatásunk iránt érdeklődik kérem vegye fel velünk a kapcsolatot a hivatkozáson található elérhetőségeinken,  illetve, kérem írjon az info@itnav.hu email címre, vagy hívja a +36 20 333 1 333-as telefonszámot!