A domain (ejtsd: domén) internetes cím, egy egyedi internetes azonosító. A honlap azonosítója, amelynek formátuma: www.valami.hu, ha magyarországi nevekről beszélünk. A www jelentése: world wide web, vagyis világháló.

Domain nevekA domain név utolsó két (vagy három, vagy négy) betűje legtöbbször az országot jelöli, de lehet például „com” és „eu” is az utolsó jelölő tag. A com a commercial, vagyis a kereskedelmi szó rövidítése, az eu pedig az Európai Unió domain végződése, mely 2006. április óta az Uniós állampolgárok, cégek, szervezetek részére szabadon regisztrálható a „first come, first served” (vagyis aki először kéri, az kapja) elv alapján.

A domain végződések kiosztásáért az ICANN nemzetközi szervezet felel, akik döntenek az új végződések kiosztásáról. Ilyen a legutóbbi időkben kiadott végződések a .mobi vagy a .asia. A szervezet nem csak új domainterek kiosztásáról dönt, hanem akár visszavonásukról is. A végződések kiosztása, visszavonása az egyes országok, államok földrajzi feldarabolódásával is összefüggésben van, pl: lásd a korábbi jugoszlávia vagy Szovjetunió és a utódállamaik.

A domain név lehet ékezetes is, a betűkön és a számokon kívül azonban csak kötőjelet tartalmazhat. A .hu domaintérben (vagyis a .hu végződésű neveknél) 2004 óta van lehetőség ékezetes domain nevek igénylésére. Az igénylés menete ugyanaz, mint az ékezet nélküli domain-eknek.

Hogyan találhatok meg egy céget az interneten?

Ha ismerjük egy cég domain-nevét, azt elég beírni a böngésző (Internet Explorer vagy Mozilla Firefox) felső kereső sorába, és máris az adott honlapon találjuk magunkat. Ha nem emlékszünk a pontos névre – hiszen itt minden kötőjel is számít – a keresőmotorokhoz kell fordulnunk segítségért.

Mi az az aldomain?

A ponttal elválasztott, összetett domainnév első része, amellyel lehetővé válik a domain néven belül alcsoportok létrehozása. Az alcsoportok a domain egyes alkönyvtárai, így ezekhez lehet könnyebben megjegyezhető címet rendelni.

Az aldomain felhasználás egyik lehetsége területe, amikor egy cég több profilját akarja elkülönülten bemutatni vagy a szolgáltatásait akarja ilyen módon szétválasztani a weben, pl: tarhely.domain1.hu vagy monitoring.domain1.hu.

Miért fontos a saját domain név?

Léteznek ingyenes tárhely szolgáltatók, ahol 10 perc alatt készíthetünk maguknak egy domain nevet, illetve egy honlap tárhelyet. Bizonyos esetekben ezek is megfelelnek (főleg ha a barátainknak készítünk weboldalt, ahol a családi fotókat szeretnénk közzétenni), máskor azonban inkább a saját domain ajánlható.

A saját domain név előnyei:

  • Tekintély, komolyság – megalapozottságot és lekövethetőséget ad a cégünknek, vállalkozásunknak
  • Megjegyezhetőség – könnyebben megjegyezhető, mint egy bonyodalmasabb ingyenes tárhely címe
  • Keresőkben elfoglalt jobb pozíció – a találati listán elfoglalt kedvező helyezés sok mindentől függ, közte a megfelelő domain név választástól, illetve az adott tárhely programozási jellemzőitől. Az ingyenes tárhelyek felső sávjában egy reklámcsík látható, ennek biztosítása pedig úgynevezett frame-es szerkezettel történik. Ezt a szerkezetet pedig a keresőrobotok nem nagyon kedvelik.


Magyar vagy európai uniós domaint válasszak? A .hu vagy a .eu a jobb?

Domain nevekMagyar cégek illetve honlapok esetében sokan eleve feltételezik a .hu végződést. Ha .eu végződést választunk, és honlapunkat legtöbben begépelik, tehát közvetlenül keresnek meg bennünket, akkor ez félreértésekre, félregépelésre ad lehetőséget, ami végső soron azt eredményezi, hogy nem találnak meg bennünket.

Ha azonban tervezzük a külföldi piacokra való kilépést is, célszerű a .eu és a .com végződésű neveket is lefoglalni.

Hány domain nevet érdemes vásárolni?

A domain neveket valójában nem lehet megvásárolni, csak bérelni. Ez azt jelenti, hogy egy adott domain név fenntartásáért évente kell fizetni a domain regisztrátornak. Meg kell tehát fontolni, hogy hány ilyen nevet foglalunk le, hiszen ez minden évben pénzbe kerül.

Mikor érdemes lefoglalni egy domain nevet?

* Olyan tevékenységet végzünk, amire úgy gondoljuk, nagy kereslet lesz a jövőben. Ha például úgy gondoljuk, hogy óriási szükség lesz lufihámozásra, lefoglalhatjuk a következő neveket:

  • lufihamozas.hu
  • lufihamozo.hu
  • hamozottlufi.hu
  • hamozott-lufi.hu
  • lufihamozo-budapest.hu

Domain nevekMint látható, a domain nevek sora a végtelenségig bővíthető, így kicsi az esély, hogy egy versenytársat sarokba tudunk szorítani az „előle” lefoglalt domain névvel. Elég ugyanis egyetlen kis kötőjel…

* Bejáratott honlapunk, blogunk van egy ingyenes szolgáltatónál.
Az ingyenes tárhely és domain szolgáltatók érdeke, hogy előbb-utóbb a jól bejáratott lapokon hirdetések jelenjenek meg. A túl sok hirdetés azonban zavarja a honlap látogatóit, sőt, mivel lassítja az oldal letöltődését, használhatatlanná is teszi az oldalt. Ha megvan a domain név, kisebb zökkenőkkel, de át tudjuk terelni a forgalmat a saját lapunkra.

Lehet-e ugyanazt a tartalmat különböző domain nevek alá feltölteni?

Technikailag lehetséges, de nem ajánlott, ha a honlap tulajdonosa szeretne jó helyet elérni a keresők találati listáján. Ugyanis a duplikált tartalomért büntetés jár a keresőktől. (Pl. Google)

Forrás: domain1.hu